Begin van het nieuwe citrusseizoen

Ervaar het gezonde gemak: Biologische boodschappen in 1 klik besteld en aan huis bezorgd!

Bestellen tot woensdagochtend 11 oktober 11:00 uur
Bezorgen op vrijdag 13 oktober

Direct bestellen bij Bioweb  | Rechtstreeks naar de aanbiedingen van deze week
Nieuwsbrief onvolledig leesbaar? klik hier! 

Het citrusseizoen is begonnen in Italië en Spanje! Dit seizoen gaat altijd van start met de bijzondere Satsuma mandarijnen. Ze zijn de eerste van het seizoen en ze zijn er ook maar heel kort. Naar mate de nachten koeler worden, kleuren sinaasappels en mandarijnen oranje. De Satsuma mandarijn niet. Deze wordt niet oranje maar blijft groen. Daarom plukken onze telers hem als eerste, want nu zijn ze op hun lekkerst. Door de groene schil lijkt de mandarijn zuur, maar het tegendeel is waar. De Satsuma mandarijn is wat frisser dan de rest en heeft daarmee een eigen unieke smaak. En zonder pitten! Dus lekker om zo uit het vuistje te eten. Om het begin van het nieuwe citrusseizoen te vieren zijn de Satsuma's deze week in de aanbieding!

Kaas van de Nylander
De biologische boerenkaas van De Nylander is een kaas met een bijzonder en puur karakter. De kaas krijgt zijn unieke en romige smaak doordat er gebruik wordt gemaakt van Jersey melk. De melk wordt niet gepasteuriseerd en bij de Nylander gebruiken ze alleen biologische ingrediënten. De kaas van de Nylander is hierdoor dan ook puur en extra smaakvol.

Vlees van de Nylander
Op de boerderij lopen Jerseykoeien. Dat is een heel bijzonder koeienras: de Jersey heeft een bruine vacht en is wat kleiner dan het zwartbonte vee dat u vaak in het weiland ziet staan. Het zijn vriendelijke dieren met een heel nieuwsgierig karakter.

Op het bedrijf in It Heidenskip worden de Jerseys gemolken, in Workum staat het jongvee. Alle dieren lopen zoveel mogelijk buiten. Dat is goed en prettig voor de koeien en zorgt ook voor een zachte, heerlijke kaas.

Het welzijn van de dieren staat voorop. Naast weiden wordt er extra extra ruimte gegeven aan de koeien. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en passen geen chemische bestrijdingsmiddelen toe. Deze biologische werkwijze is beter voor de koeien en resulteert in een heerlijke en eerlijk geproduceerde biologische boerenkaas en ook vlees.

Stoofvlees van de Jersey stierkalfjes van kaasboederij De Nylander
Nieuwe Nederlandse regelgeving zorgt ervoor dat kleine kalfjes niet meer verkocht mogen worden, deze regel is ingevoerd om zo de zieke, ondermaatse kalfjes te beschermen. Een goed beleid alleen vallen de gezonde maar van nature kleine jersey stierkalveren hierbij buiten de boot. De jersey’s zijn een klein koeien ras, kleine ouders is dus ook een klein kalfje. Om te voorkomen dat al deze kalfjes rechtstreeks naar de destructie moeten verwerkt Otto Jan van De Nylander in samenwerking met de slager het vlees van deze jersey stierkalfjes tot rookworst en sinds kort ook stoofvlees! Heerlijk om een lekkere stoofschotel mee te maken!

Ook deze week hebben we weer een lekker recept. Deze week met het kalfsvlees van de Nylander als hoofdingrediënt. Het is een toscaanse stoofschotel, van Nynke Westerhuis! Echt een aanrader! Je kan het eten met pasta, rijst met een salade of lekker oer hollands met rode kool en gekookte aardappelen. Al met al wordt het weer een smakelijke maaltijd! Dit recept heb ik al meerdere malen mogen maken, maar daarvan geen foto gemaakt. Dus een mooi stoofpot plaatje volgt nog!

Streekproducten op het menu
Afgelopen zaterdag 30 september kookte streekchef Djurre Veensma van de Friese Streekbox op boerderij Louwsmar in Tytsjerk met producten van de boerderij zelf. Na een rondleiding over de boerderij door boer Gerben Engwerda volgde er een driegangen diner geserveerd aan de mooi opgedekte tafels in de nieuwe kapschuur. Onder toeziend oog van de nieuwsgierige kalfjes kregen de 20 deelnemers als amuse een ham-mouse met een twist, als voorgerecht een bietencarpaccio van verschillende soorten biet met hazelnoten en Machedoux geitenkaas. Een verassende en smaakvolle start!

Live cooking
Diverse gerechten werden in de stal bereid op de green-egg barbecue. Zo ook het hoofdgerecht van huisgemaakte hamburgers (met vlees afkomstig van boerderij Louwsmar) en de vega optie gegrilde knolselderij burger. Ook de gemarineerde ananas van het dessert werd bereid op de barbecue en geserveerd met vanille ijs gemaakt van de melk van de boerderij. Het was een lekkere en gezellige avond! Er werd al snel gevraagd naar een volgende editie. Wellicht dan wat eerder in het jaar want ondanks de dikke jassen en warmte heaters werd het ’s avonds toch wel fris, was de suggestie van de deelnemers.

Burger en boeren
Naast natuurlijk een lekkere avond was het doel van dit diner ook om onze Friese streekproducten onder de aandacht te brengen. Het unieke van dit diner is dat zowel de boer als de kok vertelt over het product. Waar komt het vandaan en wat voor smaakvolle gerechten worden er mee bereid. Ook zin gekregen in een maaltijd met Friese, biologische producten? Bestel eens een Friese Streekbox. Recepten van Sttreekchef Djurre met ingrediënten direct van de boer opgehaald door Bioweb.

Deze dit is een kleine selectie van de Bioweb aanbiedingen van deze week. Ga naar de site om alle aanbiedingen te zien!

End

End